Taal

In Suriname zijn de meest gesproken talen: Nederlands (officieel) en Sranangtongo. Ook worden Sarnami (Hindoestaan), Javaans en Chinees gesproken en hebben de indianen en boslandcreolen hun eigen talen.

Telefoneren

Bellen naar Suriname

– Internationaal toegangsnummer: 00

– Landnummer: 597

– Netnummer

– Abonneenummer

Bellen naar Nederland

– Internationaal toegangsnummer: 00

– Landnummer: 31

– Netnummer zonder de nul

– Abonneenummer.

Mobiel bellen

Met een Nederlandse mobiele telefoon kunt u bellen in Suriname. De netwerken bieden dekking in Paramaribo en enkele grotere plaatsen. Voor mobiel bellen in Suriname kunt een sim kaart kopen bij Telesur, Uniqa of Digicel.

Vrijwilligers van SPS krijgen een sim-kaart van Telesur.

Tijdverschil

In Suriname is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 5 uur vroeger.

Toerisme

Suriname beschikt niet over mooie stranden en is daardoor niet aantrekkelijk voor massatoerisme. Daar staat tegenover dat Suriname het land is met het hoogste percentage bedekking met tropisch regenwoud van Latijns-Amerika en waarschijnlijk van de hele wereld. Dit opent de mogelijkheden van uitstapjes naar het binnenland waar men van de ongerepte natuur kan genieten.

Verkeer

Het Surinaamse wegennet is beperkt. Nauwelijks 850 km bestaat uit verhard wegdek, waarvan de kwaliteit nog veel te wensen overlaat. De enige hoofdweg is de tweebaansweg van Nieuw Nickerie aan de grens met Guyana naar Albina aan de grens met Frans Guyana. Alleen in de buurt van de hoofdstad Paramaribo zijn stukken met vier rijstroken. Landinwaarts zijn maar twee onverharde wegen, die doodlopen in het nauwelijks bewoonde oerwoud. De rest van de Surinaamse jungle is over de weg nauwelijks bereikbaar. Al het verkeer gaat hier over water. Let op dat u in Suriname links verkeer is. Het stamt uit de periode dat Suriname in Britse handen was. U dient in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Hiermee kunt u gedurende drie maanden autorijden, daarna moet u een Surinaams rijbewijs aanvragen. Houders van een geldig Nederlands nationaal rijbewijs kunnen voor een Nederlands internationaal rijbewijs terecht bij de ANWB in Nederland, zie www.anwb.nl.